Inspectie van de schoorsteen rookkanalen

Bij het gebruik van een kachel of open haard is het belangrijk dat de rookafvoer goed is geregeld. In veelafvoerkanalen te laten inspecteren landen is men verplicht de rookkanalen jaarlijks te laten schoonmaken. In Nederland is die wetgeving er niet, terwijl het wel zou bijdragen aan de veiligheid. In Nederland wordt het aangeraden om jaarlijks de afvoerkanalen te laten inspecteren en indien nodig, schoon te laten maken. Dit moet u zeker vooral doen als er kinderen in huis wonen en er gebruik wordt gemaakt van een open haard.

Kinderen hebben meer bescherming nodig

Het is van belang dat u uw kinderen uit de buurt houdt van een open vuur. Indien ze gezondheidsproblemen zouden hebben, is het verstandig om een open haard pas aan te maken als de kinderen al naar bed zijn. Vooral als ze astma of andere ademhalingsproblemen hebben, is het verstandig om geen open vuur in huis te hebben, in het bijzijn van kinderen. Het maakt natuurlijk ook uit wat u stookt. Wanneer u bijvoorbeeld hout stookt, is dat slechter voor de kinderen dan wanneer er gas wordt verbrand. Nu is een gesloten stookhaard natuurlijk beter dan een open haard.

Afvoerkanalen laten inspecteren

De afvoerkanalen moeten jaarlijks worden geïnspecteerd of worden schoongemaakt. Omdat er in Nederland nog steeds veel huishoudens zijn die dat nog niet tijdig laten doen zijn er jaarlijks toch nog ongeveer 2000 schouwbranden. Zo’n brand kan grote gevolgen hebben. Laat daarom door een gespecialiseerd bedrijf uw schouw in ieder geval jaarlijks inspecteren. Zo’n schoorsteen inspectiebedrijf zal door middel van een camera in het afvoerkanaal kijken of het nog helemaal in orde is. Een gespecialiseerd bedrijf kunt u bereiken via http://dvsvof.nl.

Roetdeeltjes hechten zich aan het afvoerkanaal

Het afvoerkanaal kan dicht gaan zitten door de roetdeeltjes die niet verbranden maar opstijgen in het rookkanaal. Deze zullen zich vasthechten op de wand van het rookkanaal. Is het rookkanaal uit baksteen opgebouwd, zal het er eerder op vasthechten dan wanneer er een gladde afvoerbuis wordt gebruikt. De teerlaag kan dik worden en is brandbaar. Indien de warmte te hoog wordt, kan deze laag dus gaan branden. Dat moet voorkomen worden. Een teerlaag, ontstaan door de roetdeeltjes, kan zelfs zo dik worden dat de afvoer helemaal dicht zit. Dit kan zeer gevaarlijk zijn. De verbrande gassen kunnen dan naar binnen slaan. Dat zal zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Bij een verstopping kan er ook koolmonoxide ontstaan. Omdat je dit niet ruikt en het zeer giftig is (dodelijk) moet je voorkomen dat het afvoerkanaal dicht gaat zitten. Laat daarom uw afvoerkanaal met een vaste regelmaat inspecteren en schoonmaken. Een schoon afvoerkanaal kan branden voorkomen maar ook ongevallen ten gevolge van het koolmonoxide, rook en brand. Je hoort het nog steeds dat er jaarlijks mensen overleden zijn doordat ze bijvoorbeeld in hun slaap teveel koolmonoxide hebben ingeademd. Nu zijn er tegenwoordig goede koolmonoxide meters en alarmen. De koolmonoxidemeters moeten op meerdere plaatsen worden opgehangen en zullen een alarmsignaal afgeven wanneer het koolmonoxide vrijkomt. Om de genoemde redenen is het tijdig inspecteren van schoorsteen kanalen zeer belangrijk.